AVIV Clinic Receives IIDA – Tennessee Award

ESa-designed, AVIV Clinic, was recently honored with the 2022 Best of Healthcare (25,001 – 100,000 sf) award from the International Interior Design Association Tennessee chapter.

The AVIV Clinic is the first large-scale hyperbaric therapy center and the first clinic in the United States. The tenant buildout was a phased addition to the Center for Advanced Healthcare at Brownwood (CAHB) located at The Villages in Florida. Focused on the science of aging, the clinic was designed to provide a personalized program to enhance and nurture the brain and the body, ensuring a continuously happy, vital and healthy life.

At 29,400 square feet, the project challenge was how to create a phased addition to an already designed expansion space. The team was tasked by the owner to create an aesthetic showcasing their technology, yet had a sleek International style balanced with the “look” of the Villages location. This was achieved with clean lines, an uncomplicated palette with few materials, and light and bright colors creating an atmosphere that is of an upscale hospitality brand and not of a clinical destination.

Emphasis was placed on creating a non-clinical setting for clients, yet still met operational needs by designing high-use, cleanable interiors, and hiding the diagnostic equipment infrastructure in an off-stage setting.The main lobby features the thermal image of a healthy brain behind the reception desk which emits an ethereal look when backlit by natural light. This is a visual representation of the positive aspects of using the chambers. Large format, light-colored porcelain and wood color the same throughout the space welcomes clients into a bright and sleek modern space.

AVIV Clinic Receives IIDA - Tennessee Award

Material selections were conducive for the age of the cliental such as slip-resistant flooring and thresholds that were flush with each material transition. The use of transom windows placed high in the walls between offices brings sunlight into spaces located away from windows while still allowing for client and clinician privacy.

Continuity between the public and staff areas was achieved with various types of seating, and large windows in the main lobby and staff respite areas allows for natural light to enter the space, further promoting wellness.

The interior of the therapy chamber emulates airline first class seating. Clients are welcomed by an expansive space with comfortable seating, a personal entertainment tablet, and an airy and relaxing atmosphere for the two-hour sessions.

AVIV Clinic Receives IIDA - Tennessee Award

Serving as the anchor program of the west wing of the existing healthcare facility, the design has the opportunity to be replicated for future AVIV Clinics.

The IIDA design awards included categories for healthcare, commercial, education, mixed-use multi-family, public facility, retail and restaurants, hospitality, furniture application, and student submission. The International Interior Design Association Tennessee Chapter is a professional networking and educational association comprised of interior design professionals dedicated to the protection of the health, safety and welfare of the public, and enhancing the quality of life through excellence in interior design.