Designed to welcome patients and visitors by embracing its natural setting and anticipating their needs, The Vintage Hospital provides treatment in a beautiful, comforting space.

A grand stair and a two-story waterwall add visual interest and function in the dramatic four-story atrium lobby, which is filled with natural light. Large windows beckon throughout the public spaces, patient rooms, and staff work areas for the benefit of daylighting and orientation. In fact, the building is purposely oriented to improve exposure to light, nature, and views of the wooded setting and scenic lake. Utilization of natural stone, wood, and other natural finishes in public spaces further establish a connection to the site.

Other evidence-based features of the hospital include private patient rooms, decentralized support areas on patient units, handrails within the patient rooms, family zones with sleep accommodations, and clear, intuitive wayfinding and signage.

The new start-up community hospital has a physician joint-venture ownership and will later be connected to a 40,000-square-foot medical office building. Twenty-two beds of the hospital’s 106 beds are located in the sizable emergency department.

Entering the hospital’s new facility is like walking through Bach’s Brandenburg concertos, or his Goldberg Variations—as if I’m in the presence of great minds. I feel like Bach is surrounding me in steel and stone. It lifts one’s spirits just walking through the lobby. —Frank Speidel, M.D., FACEP, CEO, St. Luke’s Hospital

Photos © Michael Peck